Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stezka korunami stromů květen 2016

8. 6. 2016

     Při letošním jarním literárním výletě, jsme v úterý 10. května 2016 navštívili Lipno nad Vltavou, kde se nachází jedinečná rozhledna Stezka korunami stromů, která se stala cílem naší cesty.

   Vyjížděli jsme v devět hodin ráno linkovým autobusem do Českého Krumlova, který nám udělal okružní jízdu po okolních vesnicích. Po hodinové pauze v Českém Krumlově jsme nastoupili do autobusu směr Lipno nad Vltavou. Tam jsme dorazili ve čtvrt na jednu a hned jsme se vydali, do Skiareálu Lipno, kde jsme si zakoupili jízdenky na Stezkabus a zároveň vstupenky na Stezku korunami stromů.
     Těšili jsme se, že si v krátkém čase, který jsme měli, dáme v „restauraci Lanovka“ aspoň polévku, ale ta byla bohužel zavřena. A tak jsme se rozhodli, že nebudeme čekat na Stezkabus, který jezdí na vrchol Kramolína, a ke Stezce korunami stromů se vydáme hned. K tomu jsme využili možnosti svézt se nahoru lanovou dráhou Jezerní, která je v provozu i v tomto období.
A pak jsme konečně mohli vstoupit na Stezku korunami stromů. Pomalu jsme stoupali vzhůru a přitom si prohlíželi nejen měnící se okolí stezky, ale i naučné didaktické prvky, které rozšiřují znalosti v oblasti přírody. Trochu jsme si i zasoutěžili - na stezce jsou umístěny otázky týkající se její stavby. Nechybí ani několik adrenalinových prvků, které si někteří z nás rádi vyzkoušeli. Vystoupali jsme až na vrchol rozhledny, a tam si užívali nádherný výhled nejen na lipenské jezero a Novohradské hory, ale i na krajinu šumavské přírody.
 
    Stezka korunami stromů Lipno, je celorepublikový unikát a první stezka svého druhu v České republice. Byla vybudována podle projektu německého architekta Josefa Stögera a pro veřejnost byla otevřena 10. července 2012.
Je to 675 metrů dlouhá dřevěná stezka na vrchu Kramolín u Lipna nad Vltavou, s několika adrenalinovými a didaktickými prvky, s 40 metrovou devítihrannou vyhlídkovou věží a 52 metrů dlouhým suchým tobogánem, nejdelším v České republice. Dřevěná konstrukce stezky je zasazená do smíšeného lesa a je celá bezbariérová. Ke stezce je možné se dopravit lanovkou, Stezkabusem, anebo pěšky. Cesta dolů se navíc může zpestřit jízdou na terénní koloběžce.
 
       Z časových důvodů jsme rychle opustili Stezku korunami stromů, ale poté jsme zjistili, že do odjezdu autobusu máme ještě trochu času, a tak jsme navštívili „Terasu Kramolín“, kde jsme se občerstvili před zpáteční cestou.
     Potom jsme se nechali svézt do údolí Stezkabusem a odtud jsme došli na autobusovou zastávku. Do Křemže jsme dorazili v 17.00 hodin.
 
Na závěr ještě malé zhodnocení.
 
     Děkuji všem zúčastněným za příjemné chvíle, které jsme společně strávili. Nejen díky tomu, že nám opět přálo počasí…J, (dokonce jsme se i trochu opálili), byl pro mne tento den pozitivním zážitkem uprostřed pracovního týdne.
 
    Letošní cíl literárního výletu byl neobvyklý oproti našim bývalým cestám, což byla vítaná změna, protože do této doby jsme vždy navštěvovali města (Jindřichův Hradec, Český Krumlov, České Budějovice), ale i přesto jsme dodrželi naše původní tematické zaměření - „Po stopách Rožmberků“, návštěvou jejich původních panství.
 
    Ke změně dojde při našem podzimním výletu, který je naplánován do Písku a okolí. Tímto bych ráda upozornila všechny zájemce o tyto naše již tradiční zájezdy, aby si rezervovali datum 13. září 2016 ve svých diářích.