Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář Literární Šumava 2017

29. 5. 2017

     Ve dnech 25. - 27. května 2017 jsem se zúčastnila semináře „Literární Šumava“ který tentokrát pořádaly knihovnice Plzeňského kraje na Radnicku a Rokycansku. Seminář byl zahájen přivítáním v Městské knihovně v Radnicích. Potom jsme navštívili Muzeum Josefa Hyláka, následovala komentovaná prohlídka města, při které jsme po křížové cestě došli k poutní kapli Navštívení panny Marie na Kalvárii.  

     Po ubytování v penzionu „Farma Dvorec“, který se nachází nedaleko Radnic, jsme si v doprovodu majitele prohlédli celou farmu. Farma Dvorec se zabývá pěstováním ovoce, zeleniny a chovem domácích zvířat a lesní zvěře. Viděli jsme divoká prasata, muflony, daňky evropské, jeleny evropské, poníka nebo miniovečky a další. Po večeři jsme si vyslechli přednášku Mgr. Jiřího Hlobila o významných kulturních osobnostech Rokycanska, Zbirožska a Podbrdska.  

    Druhý den jsme navštívili hrad Krašov, a protože na silnici byla dlouhá objížďka, měli jsme navíc i vyhlídkovou trasu nádhernou přírodou kolem Berounky. Poté jsme si ještě prohlédli soukromou tvrz Svinná, knihovnu Stupno - Břasy a rozhlédli se po krajině z rozhledny „Na vrchách“, která byla postavena v roce 2013.

     Po návratu do penzionu nás čekala přednáška geologa a paleontologa doc. RNDr. Petra Krafta, CSc., který se zabývá tzv. rokycanskými kuličkami. Nejprve nás seznámil s historií vývoje Země a potom i s kuličkami, které vznikly v prvohorách a skrývají se v nich trilobiti. Po večeři nás čekala přednáška Mgr. Pavly Suché – První česká čtenářská společnost v Radnicích a osobnost Antonína Jaroslava Puchmajera. Následovalo promítání fotografií z knihy, kterou vydala knihovnice Kožíšek Ouřadová Martina – Šumava Františka Malocha.

     V sobotu jsme se přesunuli do Městské knihovny v Rokycanech, kde nás přivítal místostarosta Rokycan Mgr. Jan Šašek a folklorní soubor Rokytí. Potom jsme zašli do kostela Panny Marie Sněžné a vystoupali i na jeho věž a podívali se na město a okolí z výšky. Na závěr jsme si ještě prohlédli expozice v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka a po společném obědě jsme se opět rozjeli do svých domovů.

 

Náhledy fotografií ze složky Literární Šumava - Radnice, Rokycany 2017