Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povídání o staré Křemžï - listopad 2017

19. 12. 2017

       Letošní podzimní beseda věnovaná historii Křemežska, se konala dne 1. listopadu 2017 s paní Marií Urbanovou.

     V úvodu se paní Urbanová zmínila o chystané výstavě, kterou zhlédnou návštěvníci v příštím roce. Poté vyprávěla o různém dění na Křemežsku, odehrávající se převážně na přelomu 19. a 20. století.
     O přestavbě původního kostelíka na větší kostel, do kterého z něj byla přenesena cínová křtitelnice, a který byl vysvěcen před 130 lety 23. 10. 1887. Pověděla nám o historii původního hřbitova kolem kostela a potom o založení nového hřbitova, kolem kaple sv. Voršily. Také jsme se dověděli, že na Křemežsku, můžeme v současné době najít 46 křížků a kapliček.
     Potom se zmínila o velkém požáru v Křemži, v roce 1840, kdy vyhořely domy na náměstí, také fara, ve které shořely staré kroniky Křemže.
     Následovaly informace o živnostnících a obchodnících v Křemži před 1. světovou válkou.
     Poté jsme se dostali k historii škol v Křemži. První škola, kterou spravoval zlatokorunský klášter, zde byla od roku 1780 a stála na místě dnešní Jednoty.
     Dověděli jsme se i o historii stavby silnice od hranic chvalšinského okresu přes Rojšín, Chlum, Křemži, až po císařskou silnici nad Mříčem. Silnice byla stavěna v pěti etapách a dobře sloužila, až do dnešní doby.
     Na závěr svého povídání nás paní Urbanová seznámila s životními osudy Křemežského rodáka Antonína Bednáře (1882 – 1967), původním povoláním učitel, který maloval a fotil Křemži a její okolí.
     Vzhledem k tomu, že se sešlo 30 návštěvníků, je vidět, že o místní historii, je velký zájem, a tak budeme v těchto besedách i nadále pokračovat.
 

Náhledy fotografií ze složky Povídání o staré Křemžï - listopad 2017