Jdi na obsah Jdi na menu
 


Literární vycházka - Státní zámek Kratochvíle - říjen 2010

1. 11. 2010

 

 V rámci „Čtení a besedování o knihách“ pořádáme každoročně jeden literární výlet pod společným názvem „Po stopách Rožmberků“. (V květnu to byla návštěva města Třeboně.)

Letos jsme se rozhodly, že uspořádáme ještě jeden výlet na podzim, tentokrát na Státní zámek Kratochvíle. A aby nás bylo více, nabídly jsme účast i dalším zájemcům z Křemže a okolí.
Zájezd se uskutečnil dne 12. října 2010. Cestu autobusem nám uhradil Úřad městyse Křemže, kterému tímto děkujeme.
 
Po zakoupení vstupenek jsme se museli rozdělit na dvě skupiny, protože v místnostech zámku, je pro návštěvníky, vymezený jen velmi malý prostor. Postupně jsme si prohlédli vnitřní prostory zámku, za doprovodu sympatických průvodkyň.
 
Myslím, že všichni byli mile překvapeni, jak zámek v současné době vypadá. Za jeho branami jsme se vrátili o více než čtyři století nazpátek, do doby zvané RENESANCE, kdy vládl rožmberským majetkům Vilém z Rožmberka a jeho mladší bratr Petr Vok. Oba mladí Rožmberkové se rozhodli vybudovat na místě malého loveckého zámečku Leptáč nový letohrádek se zahradou – do všech detailů velmi podobný italským stavbám.
 
Zámek je postaven na ostrůvku, který lemuje vodní příkop. Kolem se rozkládá zahrada, která je po vzoru renesančních zahrad, s bylinkovými a zeleninovými záhony, koncipovaná do různých pravidelných geometrických tvarů. A právě v tomto renesančním duchu, je celý zámek Kratochvíle i jeho okolí, nyní opravován.
 

Po prohlídce zámku jsme se prošli zahradou a vyfotili se na památku. A protože se blížilo poledne, a my jsme dostali chuť na malé občerstvení, vydali jsme se do blízkého města Netolice. Tady se všichni hned rozprchli na všechny strany. Někteří na oběd do restaurace a někteří jen na malý zákusek do cukrárny.

 My jsme se ještě předtím vydali na prohlídku náměstí a jeho blízkého okolí.

 
Podívali jsme se k rybníku Mrich, kde se na hladině nachází replika původní historické kálečky. Že nevíte co je to kálečka? Kálečka je netolickou raritou, která se již nikde jinde nedochovala. Byl to dřevěný vor na rybníku, ukotvený ke břehu, který sloužil ženám k máchání prádla (v netolickém nářečí - kálení).
V hrázi jsou dva historicky cenné kamenné mosty. Na jednom z nich je umístěná socha Jana Nepomuckého, ochránce před povodněmi. V místě hráze zvaném Slepičí vršek stával na dnes zastavěném skalnatém ostrohu středověký hrádek. Pod hrází jsou dva vodopády a romantické uličky.
 
Po návratu na náměstí jsme ještě nahlédly do kostela Nanebevzetí Panny Marie, postaveném v gotickém slohu.
 
V tomto malém městečku Netolice, které má 2 650 obyvatel, je mnoho dalších památek, např. Přemyslovské hradiště, kostel sv. Václava, Děkanství, Rožmberský dům, škola, radnice, muzeum, kašna, měšťanský pivovar, barokní špýchar, Petrův dvůr a další. Jejich návštěva by ale zabrala mnohem více času, než jedno krátké odpoledne.
 
V půl druhé jsme se sešli u autobusu a co nejkratší cestou se vrátili zpět do Křemže.
 

Náhledy fotografií ze složky Výlet - Kratochvíle - říjen 2010