Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beseda o čokoládě 2014

7. 3. 2016

 ŽIVOT S VÁŠNÍ A ČOKOLÁDOU

      V pondělí 10. listopadu 2014 navštívila naší knihovnu paní Marcela Krčálová, která s sebou přivezla spoustu druhů české poctivé čokolády **JORDIS´** z Hradce Králové. Nejprve nás seznámila s historií firmy.
V létě 2010 byl založen v Hradci Králové – Salón čokolády. A počátkem roku 2012 se podařilo vybudovat malou manufakturu na výrobu čokolády, od kakaového bobu po tabulku. Od konce první republiky je tato firma první, která se o to u nás pokusila.
     Během jejího dalšího vyprávění o historii a výrobě čokolády jsme mohli ochutnat kakaové boby a některé kvalitní výrobky této české firmy. Tyto čokolády jsou kvalitní díky vysokému podílu kakaových bobů, bez různých přídatných látek.
Mléčné čokolády obsahují minimálně 45% kakaového podílu, ale vyrábí se i mléčná čokoláda se 74% kakaa. Mléčnou čokoládu jsme ochutnali s kravským, ovčím i kozím mlékem.
Tmavé čokolády se vyrábí od 63% do 100% kakaového podílu. Kromě čisté čokolády se vyrábí i s různými příchutěmi – se solí, s pepřem doplněná kousky bobů, s kandovaným zázvorem, s chilli papričkou, vanilkou, s kávou a také s několika druhy čaje. Všechny tyto čokolády jsme mohli ochutnat a na závěr si je i koupit, každý podle své chutě.
 

Náhledy fotografií ze složky Beseda o čokoládě 2014